Michelisz Norbert

  • Innerslide 1
  • Innerslide 2
  • Innerslide 3
Seiko OMV Simple Pay OTP Hyundai Motorsport

Nagy meglepetéseket hozott a WTCR első 2020-as időmérője Belgiumban. A címvédő Michelisz Norbert a Hyundai legjobbjaként a 12. helyen zárt, amiből látszik, hogy nehéz idényre számíthat a dél-koreai márka.

Új gumik, új BoP, új bajnokság, új erőviszonyok. Röviden így lehet összefoglalni, hogy mi történt a 2020-as WTCR-idény első időmérőjén Zolderben. Hogy milyen jelentősége van a Yokohamát váltó új gumibeszállítónak, a Goodyearnek, arról Michelisz Norbert írt a blogjában. A szezon előtti BoP-változtatás kedvezőtlenül érintette a Hyundait, 95 százalékra fogták vissza az autó motorerejét, amire még nem volt példa a TCR-érában.

Michelisz előre jelezte, hogy a Hyundai így idén már biztosan nem lesz a legerősebb autó a mezőnyben, de az is elképzelhető, hogy csak a harmadik-negyedik lesz a márkák sorában. Az első időmérőn kiderült, hogy nem a pesszimizmus szólt belőle, ugyanis a négy közül egyetlen Hyundai jutott csak tovább a legjobb 12-be, a Q2-be - a 2019-es bajnok Michelisz Norberté.

Már a szabadedzéseken látszott, hogy nehéz hétvége vár a Hyundaira, ugyanis a két gyakorláson a 11. hely volt a legjobb, amit elértek a magyar versenyző révén. Amikor már élesben ment a körözés, akkor is ez volt a legjobb hyundaios helyezés: Michelisz 1:36,648-cal a 11. helyen csúszott tovább a Q2-be, a hátránya nyolc tized volt az első Yann Ehrlacher-vel szemben.

4f7e4b78934771224df35137f92d6797

Ami Norbi márkatársait illeti, a 2018-as bajnok Tarquini a 15., Catsburg a 14., Engstler a 17. helyen zárt, így nekik véget is ért az időmérő. A 2020-as szezonban már a Q1 első öt helyezettje is pontot szerez, így Ehrlacher máris gyűjtött öt pontot - két Link&Cós társa, Björk négy, Muller két ponttal gazdagodott.

A Q2-ben Michelisz négy századot tudott gyorsulni, az 1:36,6-nál egyszerűen nincs több a jelenlegi Hyundaiban ezen a pályán. Ezzel a 12. helyen zárta az időmérőt a tavalyi bajnok több mint egy másodperces hátrányban az elsőhöz képest. Érdekesség, hogy az előző idénybeli legnagyobb bajnoki riválisa, Esteban Guerrieri sem fért be a top 10-be, ő lett a tizenegyedik.

Az új erőviszonyokat mi sem mutatja jobban, minthogy a Q3-ban a három Link&Cót két korábban már kicsit lesajnált Audi szorongatta meg. Ehrlacher mindössze egy századdal volt gyorsabb Magnusnál, aztán a végén Berthon hozta a legnagyobb meglepetést: három századdal megelőzte Link&Cós honfitársát, és megszerezte az időmérős győzelmet - no meg az öt pontot.

A két belgiumi futamot vasárnap 10:30-kor (élő: Eurosport 1, Sport 1) és 14:15-kor rendezik (élő: Eurosport 2, Sport 1).

Az időmérő végeredménye:

Q1

zolder q1

Q2

zolder q2

Q3

zolder q3